!
4 november 2022

Startportaal Binnenland dient Sportiff Grasshoppers eerste nederlaag toe

Door Ronald van Dam

Startportaal Binnenland heeft Sportiff Grasshoppers de eerste nederlaag van het seizoen toegebracht. De nog ongeslagen koploper ging woensdagavond in de eigen Cleijn Duin in Katwijk met 70-82 onderuit tegen de ploeg uit Barendrecht. Een dag eerder won in deze midweekse speelronde in de Women's Basketball League Triple Threat al met 82-67 van Basketbal Academie Limburg. Donderdag stonden Den Helder Suns en Lekdetec.nl tegenover elkaar. De regerend landskampioen was met 58-55 net even iets sterker.

Sportiff Grasshoppers - Startportaal Binnenland 70-82

Na een gelijk opgaand eerste kwart (20-19) trok Binnenland in het tweede kwart de wedstrijd naar zich toe. Halverwege leidde de bezoekende ploeg met 36-45 en bij het ingaan van het laatste kwart was het verschil 13 punten (56-69) in het voordeel van Binnenland dat niet meer in de problemen kwam. Grasshoppers had wel een enorm reboundoverwicht (57-41), maar ook hele lage schotpercentages (33 procent van het veld, 19 procent driepunters en 13 uit 26 op de vrije worplijn).

"We begonnen aanvallend goed aan de wedstrijd, maar worden voorbij gelopen in onze één-tegen-één verdediging, waardoor zij makkelijke scores krijgen", zag Grasshoppers-coach Renate Sluijs. "Het lukte ons maar niet om verdedigend de boel op orde te krijgen. Als de driepunters niet vallen en je inside ook te veel mist, dan weet je dat het lastig gaat worden. We verliezen terecht en moeten hier lering uit trekken."

Volgend Binnenland-coach Joost van Rangelrooij leverde zijn ploeg na het zure verlies tegen Den Helder Suns afgelopen weekeinde in Katwijk 'een echte teamprestatie'. "Het team was de hele wedstrijd belangrijker dan het individu. We wilden na de nederlaag tegen Den Helder toch even laten zien dat we een ploeg hebben die ver kan komen en dat hebben we gedaan."

Topscorers Grasshoppers: Karin Kuijt 20 punten (6/12), 6 rebounds en 4/8 driepunters; Lotte van Kruistum 17 punten en 16 rebounds (11 aanvallend).
Topscorers Binnenland: Janine Guijt 26 punten (10/21) en 4/7 driepunters; Jamailah Adams 22 punten (8/17) en 16 rebounds (6 aanvallend); Marlou de Kleijn 17 punten, 7 rebounds en 4 assists.

Den Helder Suns - Lekdetec.nl 58-55

Na een 7-0 start leek het een makkelijke avond te worden voor de Den Helder Suns. Lekdetec.nl dacht daar anders over, beet zich vast in de wedstrijd, waardoor de voorsprong voor de thuisploeg de rest van het eerste kwart (16-9) zeven punten bleef. In het tweede kwart waren de rollen zelfs omgedraaid. Den Helder leek het scoren verleerd en dat gaf de bezoeksters de kans om met 25-26 voorsprong de rust in te gaan. De rest van de wedstrijd bleven de ploegen bij elkaar (43-44 na het derde kwart) en het gaatje dat Den Helder in het vierde kwart sloeg, bleek uiteindelijk net voldoende voor een benauwde 58-55 overwinning.

Topscorer Den Helder: Janiek van Veen (foto) 16 punten, 6 rebounds, 4 assists en 3 steals.
Topscorers Lekdetec: Lisanne de Jonge 15 punten en 12 rebounds; Yfke Hoek 14 punten.