!
QuintenZantinge-april2024
11 april 2024

Interview Quinten Zantinge: "Als wij met vuur spelen, zijn we twee keer zo goed"

Door Tiel van den Heuvel

Als het Nederlandse mannenteam rolstoelbasketbal morgen aan zijn kwalificatietoernooi voor de Paralympische Spelen begint, doet het team dat met een nieuwe captain. Quinten Zantinge, spelverdeler, gaat het team voor op de weg naar Parijs. Basketball.nl spreekt hem aan de vooravond van het enige plaatsingstoernooi van de mannen in Antibes, Frankrijk. “Ik houd wel van een praatje, ik denk dat dát sowieso een goede kwaliteit is van een captain.”

Is dat waarom coach Cees van Rootselaar je gevraagd heeft?

Misschien is het omdat hij zelf een verleden als spelverdeler heeft? Ik weet het niet eigenlijk. Maar als guard bepaal je vaak de structuur van het spel, je moet de tactieken kennen. Dat helpt.

Hoe ben je ooit begonnen met de sport?

Na een skiongeluk in 2010 raadden ze me in het revalidatiecentrum aan om verschillende sporten te proberen. Ik deed mee met een paralympische talentendag, probeerde tennis, maar koos uiteindelijk voor basketball. Bij tennis ben je meer alleen en heb je alleen je coach. Het teamaspect van de sport sprak me ontzettend aan. Inmiddels speel ik bij Bij RSV Lahn-Dill in Duitsland. We staan ongeslagen eerste in de Bundesliga!

Hoe was je voorbereiding op het Paralympische Kwalificatietoernooi?

Die was vrij kort. We trainden een week op Papendal en speelden een toernooi in Blankenberge. Daar rouleerden we veel, experimenteerden we in ons spel. We gingen niet per se voor de winst, of niet alleen maar, en lieten bij vlagen dingen zien die ons positief maken over de komende dagen!

Speelschema

12 april
15.30 uur: Canada - Nederland

13 april
13.15 uur: Nederland - Iran

14 april
15.30 uur: Frankrijk - Nederland

Waren er bepaalde zaken waar jullie op gefocust hebben in deze voorbereiding?

Ik denk het delen van de bal, de bal lekker laten gaan. We hebben wat vaker met twee ball handlers gespeeld, waar we in het verleden vaak één spelverdeler hadden. Dat maakte ons spel soms wat statisch en daardoor gemakkelijker te verdedigen. Zulke dingen hebben we wat aangepast en bijgeschaafd.

Wat vind je van de opzet van het PKT? Na de poule-fase speelt iedereen een kruisfinale. Winnaars van die volgende ronde plaatsen zich allemaal.

Ik ben er wel fan van, haha! Aan de ene kant: drie keer winnen en je hebt nog steeds niets. Aan de andere kant: je kunt drie wedstrijden verliezen en nog steeds kans maken. Iedereen moet scherp blijven. Ons doel is om bij de eerste twee te eindigen in de poule. Dan zouden we die laatste wedstrijd sowieso moeten kunnen winnen.

Hoe kijk je naar de andere tegenstanders in de poule?

Ik denk dat we prima kansen maken. Tegen Frankrijk speelden we in Blankenberge ook. We wonnen er één, verloren er één. Vorig jaar bij het EK en WK wonnen we twee keer van ze. We kennen ze goed. Iran zie ik als de ‘wildcard’ in onze poule. We horen dat ze misschien wat geblesseerden hebben, dus we moeten nog zien met welke selectie ze komen. Ze zijn nummer drie van het WK, wij verloren de strijd om brons van ze. En Canada tot slot is een gewaagde tegenstander, maar niet de beste. Dat is Iran.

Kijken jullie ook naar de andere poule?

Italië en Duitsland zijn echt sterk. Die willen we dus ontlopen in die kruisfinale. Colombia en vooral Marokko zijn op papier wat minder, al spelen die Columbianen wel echt met die Zuid-Amerikaanse passie. Dát mis ik soms wel in ons team, denk ik: de pure passie en beleving. Soms zijn we iets te veel die nuchtere Hollanders. Vette acties mogen we vieren! Als wij met vuur spelen, zijn we twee keer zo goed.

Gerelateerde artikelen