!
ZZ-Gro-play7 152.jpg
30 september 2023

Dag Vijf Meihal! Toch wel legendarische hal gaat nu echt dicht

Door Jan van der Nat

Vandaag (zaterdag 30 september) wordt normaal gesproken de allerlaatste wedstrijd gespeeld in de toch wel legendarische Vijf Meihal. Legendarisch vooral vanwege de gebeurtenissen op basketbalgebied. Maar zeker ook vanwege de respectabele leeftijd. Er zijn ongetwijfeld nog oudere hallen in Nederland, de Apollohal bijvoorbeeld, maar de Vijf Meihal is 55 jaar oud als de deuren definitief worden gesloten. Over niet al te lange tijd zal de sloopkogel zijn werk doen en maken hal, zwembad, sauna en parkeerterrein plaats voor woningen.

De eerste paal gaat op woensdag 14 februari 1968 de grond in. De officiële opening is op 24 september 1968. De naam Vijf Meihal is het resultaat van een prijsvraag. Het is, zo stelt de gemeente, een tijdelijke hal, want er moert een echt sportcentrum komen. Nu is natuurlijk alles tijdelijk, maar 55 jaar is tamelijk lang en ongeveer 45 langer als de bedoeling was.

Gekozen werd voor een goedkoop model, dat in diverse Zweedse steden al was gebouwd. De kosten: 1,5 miljoen gulden.

Er zijn heel wat legendarische basketbalwedstrijden gespeeld in de Vijf Meihal. Parker Leiden en Nashua Den Bosch vochten er jaar in jaar uit om het kampioenschap, meestal een prooi overigens van de ploeg uit Den Bosch.

Er zaten in die tijd niet zelden tussen de 2500 en 3000 toeschouwers in de hal, die daartoe natuurlijk niet voor gebouwd was. Maar basketball was razend populair en dus werden er aan ‘de lange zijde’ losse tribunes gebouwd, die na elke wedstrijd moesten worden afgebroken en werd opgeslagen in containers buiten.

De Vijf Meihal is al snel te klein en Ton Menken, de energieke voorzitter, steekt zijn vinger op als de gemeente vraagt of de realisatie van een topsporthal mogelijk is. Maar die hal komt er nooit en Leiden krijgt als ‘geuzennaam’ Tobsportstad.

Het accommodatieprobleem is uiteindelijk – naast gebrek aan een grote sponsor – de reden dat het eredivisiebasketball uit de stad verdwijnt. De Vijf Meihal is opeens weer groot genoeg voor alle clubs, die er gebruik van willen maken.

Twintig jaar lang is er ‘niets’ te beleven in de Vijf Meihal. Tot de heroprichting van het eredivisieteam in 2006. De hal is dan 48 jaar oud en verkeert in een heuse ‘midlifecrisis’. De ouderdom wordt steeds meer zichtbaar en de Vijf Meihal is eigenlijk een lachertje.

Ook bijvoorbeeld voor de Turkse topploeg Besiktas, die in 2011 op bezoek komt voor een duel in de eerste ronde van de Euro Challenge Cup, de huidige FIBA Europe Cup. De spelers hebben een dag tevoren het idee dat dit de trainingshal is. Maar nee, het is de plek waar de Turken met in hun midden Deron Williams, een ster uit de NBA die tijdelijk in Turkije actief is tijdens de spelersstaking in de NBA, moeten spelen. Zij dopen de Vijf Meihal om tot ‘The Barn’, vertaald in het Nederlands ‘De Schuur’, hetgeen tot op de dag van vandaag een veel gehoorde bijnaam is.

ZZ-Gro-play7 185.jpg

Het seizoen 2010/2011 is een bijzonder basketbaljaar in de geschiedenis van wat dan inmiddels Zorg en Zekerheid Leiden Basketball is. Bij de oprichting werd met veel bombarie de doelstelling geuit: over vijf jaar kampioen van Nederland! En zowaar: vijf jaar na de heroprichting wordt Leiden kampioen in een finaleserie, die als onvergetelijk de boeken ingaat. Zeven wedstrijden duurt de geweldige reeks tegen Donar. Een reeks die eindigt in een Leidse zege na drie verlengingen.

De Vijf Meihal heeft dan inmiddels een extra tribune, grotendeels gebouwd op kosten van de club, want de gemeente Leiden houdt voor echte sportaccommodatie de hand op de knip. Veel soelaas biedt die tribune niet, want de brandweer stelt de maximale capaciteit op 2000.

Als de Vijf Meihal zijn vijftigste verjaardag viert trekt de gemeente vijftig miljoen euro uit voor een nieuwe hal, een zwembad en een ijsbaan. De oplossing? Nou nee, want Leiden staat erom bekend sportaccommodaties te klein te bouwen. De nieuwe hal, op een steenworp afstand van de Vijf Meihal, staat bovendien midden in een woonwijk en is met maximaal 2400 plaatsen te klein voor het grote werk, of dat nu voor ZZ Leiden (geen Champions League) is of voor of andere evenementen.

Zorg en Zekerheid Leiden zorgt in het seizoen 2022/2023 voor een mooi sterfbed van de Vijf Meihal door er nationaal kampioen te worden in een unieke wedstrijd tegen Donar, waarin in de laatste 2 minuten en 41 seconden een achterstand van 16 punten wordt omgezet in een overwinning.

2223 BNXT G5 LEI DON Champs

Gerelateerde artikelen