U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Paul Vervaeck concludeert: 'We zijn er op details niet in gebleven'

Terug naar overzicht

Paul Vervaeck concludeert: 'We zijn er op details niet in gebleven'

9 augustus 2019 17:31:00

"We zijn er op details niet in gebleven en dan bedoel ik vooral maturiteit". Dat is de conclusie van bondscoach Paul Vervaeck die met zijn Orange Lions MU18 de vorig jaar veroverde plek op het hoogste Europese niveau niet wist te behouden. Bijna een week geleden eindigde Nederland bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie in Griekenland op de vijftiende plek. Met opgeheven hoofd doen de jonge Lions weer een stapje terug. Vervaeck: "Op de openingswedstrijd tegen Spanje na, zijn we nooit weggespeeld."

We spreken Paul Vervaeck als hij een paar dagen de tijd heeft gehad om bij te komen van een intensieve periode met de Orange Lions MU18 in het snikhete Volos, alvorens hij weer aan de slag gaat met zijn club Kangoeroes Basket Mechelen, die uitkomt in de Belgsche Euromillions Basketball League. "Het is wel even afkicken hoor. Het was zwaar, met duels bij temperaturen van hoog in de dertig graden, maar het was absoluut de moeite waard."


Foto's FIBA

Op de vraag waar de Orange Lions MU18 nog tekort schieten, antwoordt Vervaeck resoluut: "Mentaliteit, een bepaalde volwassenheid. Neem een ploeg als Turkije. Die hebben zeven jongens die in de tweede Turkse divisie spelen, die je zou kunnen vergelijken qua niveau met de Nederlandse eredivisie. Dat zijn in mijn ogen 'seniors' die op het momentale vlak een stap verder zijn dan onze jongens. En dat is zeker geen verwijt aan de ploeg, maar je ziet bij veel ploegen op het EK een bepaalde volwassenheid en 'presence' die onze spelers nog ontberen, omdat ze nog niet op dat niveau hebben gespeeld. Of zoals wij het in België zeggen: je kunt tegen die mannen niet zomaar even doen."

Toch waren er kansen om het verblijf in de A-divisie te prolongeren, vindt de Belg: "Op de openingswedstrijd tegen Spanje na zijn we nooit weggespeeld. We hebben twee wedstrijden met meer dan dertig punten verschil gewonnen, maar we verliezen dat belangrijke vierde duel tegen Slovenië en daarna ook de vijfde tegen Montenegro, wardoor je tegen degradatie moet vechten. Die wedstrijden verlies je, omdat je even drie minuten verslapt en een paar keer iets stoms doet en daar kom je niet meer van terug. Op die momenten missen we die maturiteit. Maar de laatste wedstrijd rollen we Letland wel met 61-91 op. Het is geen excuus, maar met Rienk Mast erbij was de top acht misschien wel mogelijk geweest. Rienk is voor ons een hele belangrijke man en het is spijtig dat hij er door zijn knieblessure niet bij was."

"Het is jammer dat we een stapje terug moeten doen", vindt Vervaeck. "Het is  te hopen dat sommige jongens op het vlak van die volwassenheid, dat mentale aspect, stappen kunnen zetten. Er gaan jongens naar Amerika, naar Spanje waar goed wordt verdedigd, maar ze moeten in dat opzicht groeien. Dat zijn de werkpunten die we als Nederland mee moeten nemen. Okke te Velde, de technisch directeur, en Marco van den Berg, die leiding geeft aan de Orange Lions Academy, waren er zelf bij het hele toernooi. Die hebben zelf kunnen constateren wat de volgende stap moet zijn. Voor mij is dat die volwassenheid. Er is in deze leeftijdsklasse geen sterker toernooi dan dit EK in de A-divisie, want er is voor deze jongens geen WK. Slovenië, waar we met 72-79 van verliezen, pakte het brons ten koste van Griekenland en Spanje en Turkije speelden om het goud. Dat zijn landen met power in het veld. Onze jongens worden daar op zo'n EK toch even mee geconfonteerd. Zo van: wat is dat hier?"

Al met al kijkt Vervaeck terug op een mooie periode en met een driejarige overeenkomst met de Nederlandse Basketball Bond op zak is hij vast besloten om in 2020 weer de stap omhoog te zetten met de Orange Lions MU18. "We hebben op dit EK geweldig kunnen werken met deze jongens. Er was een geweldige discipline, daar hebben we aan tafel nooit een opmerking over hoeven maken. We hebben nooit op iemand hoeven wachten. Daar kan ik die jongens alleen maar heel erg mee complimenteren. Het was echt prettig werken."

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF