!
IMG_0920.jpeg

Orange Lions Academy

Talentenhuis

Orange Lions Academy

Welkom bij de Orange Lions Academy, hét nationaal talentenprogramma van de Nederlandse Basketball Bond, in samenwerking met het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Amsterdam en NOC*NSF. Ondersteund door CTO Amsterdam wordt talentvolle sporters een unieke kans geboden om fulltime trainen, studeren en wonen in de stad te combineren. Professionaliteit en individuele ontwikkeling staan centraal in de begeleiding van de ambitieuze basketballers.

Op deze pagina's vind je relevante informatie omtrent het talentenprogramma, de spelers en speelsters, CTO Amsterdam en andere partners.

Opleidingsinstituut voor (inter)nationaal toptalent
De Orange Lions Academy is hét opleidingsinstituut voor (inter)nationaal toptalent in het Nederlandse basketball bij de mannen en de vrouwen. Door randvoorwaarden – zoals trainen, studeren en wonen – optimaal te regelen, wordt voor de talenten de basis gelegd voor zowel hun carrière als topsporter als voor hun latere loopbaan in de maatschappij. Het is een voltijdse opleiding van maandag t/m vrijdag voor jongens en meiden in de leeftijd van 15 t/m 20 jaar, gehuisvest in Amsterdam.

Het Centrum voor Topsport en Onderwijs Amsterdam (CTO) zorgt ervoor dat het topsport- en onderwijsprogramma optimaal op elkaar wordt afgestemd is en verzorgt topsport trainingsaccomodaties, hoogwaardige specialistische begeleiding, sportmaaltijden en een woning. De coaching staf is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de jonge topbasketballers en voor de basketbalinhoudelijke aansturing en advisering van de deelnemers in het Talentenhuis van de Nederlandse Basketball Bond.

De Orange Lions Academy is alleen toegankelijk voor het (inter)nationale toptalent dat de ambitie en de fysieke, tactische en mentale mogelijkheden heeft om de mondiale top te bereiken. Daarvoor zijn profielen opgesteld, om talenten te kunnen toetsen, voordat ze worden toegelaten tot de Academy. Om de ambitie (structureel aansluiten bij de internationale top) te kunnen realiseren, werkt de Orange Lions Academy nauw samen met de vier regionale NBB Basketball Academies en is er frequent overleg met de basketbalverenigingen die serieus met talentontwikkeling bezig zijn.

De Orange Lions Academy belegt naast de dagelijkse trainingen in Amsterdam ook (internationale) trainingsstages en de teams spelen ook in wedstrijdverband. Er wordt deelgenomen aan een nationale competitie die het beste past bij het niveau en de fysieke mogelijkheden van de talentengroep op dat moment.

Onderscheidende kwaliteiten 

De belangrijkste vraag die we bij de Orange Lions Academy stellen, is: met welke voor een Nederlander specifiek toegeëigende – en vanuit zijn cultuur ‘natuurlijk’ gegeven – kwaliteiten kan de Nederlandse basketballer/basketbalster zich in de toekomst onderscheiden en de top uitdagen? Deze kwaliteiten zijn de speerpunten voor de opleiding en dragen consequenties voor de inrichting van de technische lijn. De coaching staff heeft de volgende vier kwaliteiten gedefinieerd:

 • Lengte en atletisch vermogen
 • Ondernemend en creatief
 • Intelligentie
 • Antiautoritair en zelfsturing

Ethisch fundament

 1. In de Orange Lions Academy is de ontwikkeling van het talent het doel. Dat gebeurt in een eerlijke, veeleisende omgeving;
 2. Geen enkele jonge basketballer wordt overtraind;
 3. Topsporter zijn betekent een topprestatie kunnen leveren onder hoge druk;
 4. Topsporter zijn is een levenshouding, waarbij de topsporter elke dag probeert te groeien en waarbij leren en plezier hebben het fundament vormen;
 5. No game without the rules;
 6. Eigenheid in ontwikkeling wordt gerespecteerd;
 7. Schoolresultaten zijn bepalend voor de toegang tot trainingen;
 8. Nederland is een land waar diversiteit wordt omarmd en als een kracht wordt gezien;
 9. Geen enkele jonge basketballer mag impliciet het gevoel hebben dat hij ‘iets terug moet doen’ voor de trainer(s). De relatie is een verhouding tussen topsportopleider en toptalent. Er kan nooit sprake zijn van een ‘zakelijke deal’.
Release OLA Video Sofie fysio.jpg

Video-impressie

IMG_0639.jpeg

Mannen

2019_Orange Lions_VU16_EK_Toornstra

Vrouwen

Logo_CTO Amsterdam

CTO Amsterdam

2019_Orange Lions_MU18_EK_Kraag

Partners

Release OLA Video Giel studie.jpg

Praktische informatie

Playbook

Playbook