!
Release OLA Video Sofie fysio.jpg

Video-impressie

Orange Lions Academy

Video-impressie

De Nederlandse Basketball Bond heeft de afgelopen jaren samen met de trouwe partners NOC*NSF en Topsport Amsterdam werk gemaakt van talentenontwikkeling in het Nederlandse basketball. Om de te laten zien hoe het er in de dagelijkse praktijk aan toe gaat voor de talenten van de Orange Lions Academy in Amsterdam, zijn twee video’s gemaakt. Daarin worden Giel Paling en Sofie Bruintjes gevolgd vanaf het moment dat ’s ochtends de wekker gaat tot ze ’s avonds moe maar voldaan het licht weer uitdoen.

Het opleiden van talenten in een nationaal programma werpt zijn vruchten af. Aan de vrouwenkant gaat de Orange Lions Academy (voorheen CTO Amsterdam Vrouwenbasketbal) het elfde seizoen in. De meest tastbare resultaten van alle energie die daar de afgelopen jaren door alle betrokken partijen in is gestoken, zijn de twee bronzen medailles van nationale U20 vrouwenselectie bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie (2015 en 2018). Succes dus op het hoogste Europese niveau in die leeftijdsklasse, toetreding tot de top van Europa. Inmiddels komt een aantal bij de OLA opgeleide speelsters uit in Europese topcompetities. Emese Hof is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Zij maakte een trainingskamp van de WNBA-club Phoenix Mercury mee en speelt nu als professional bij de Spaanse topclub Perfumerias Avenida Salamanca.

In 2018 is ook een start gemaakt met de Orange Lions Academy aan de mannenkant, het al zo lang gewenste nationale opleidingsprogramma, waar net als bij de vrouwen talenten worden opgeleid om uit te groeien tot Europese topspelers. Het mannenprogramma gaat aan het derde seizoen beginnen, maar ook daar stromen nu al de eerste spelers uit naar Europese competities. Ivo de Vreede komt komend seizoen in België uit voor topclub Spirou Charleroi. Bob Berghuis gaat spelen voor de nieuwe Gelderse eredivisieclub Yoast United.

Om een visueel kijkje in de keuken te geven stuurden de NBB en Topsport Amsterdam videomaker Nick Urbanus op pad. Als voormalig tophonkballer wist Nick precies waar hij op moest letten. Hoe ziet een dag in het leven van een OLA-talent eruit? Hoe wordt er getraind? Waar en hoe wonen deze getalenteerde basketballers en basketbalsters? Hoe combineren ze topsport met het volgen van onderwijs op hun eigen niveau? Hoe eten ze? Hoe worden ze begeleid? Hoe zwaar is het? Deze compacte video’s geven hun goede impressie welke uitdagingen de volgende talenten die instromen staan te wachten.