!
Logo_CTO Amsterdam

CTO Amsterdam

Orange Lions Academy

CTO Amsterdam

Centrum voor Topsport & Onderwijs Amsterdam

Topsport Amsterdam verzorgt middels haar Centrum voor Topsport & Onderwijs (CTO) de begeleiding voor Amsterdamse toptalenten en olympische sporters van TeamNL. Hiermee worden de optimale randvoorwaarden gecreëerd voor deze sporters waardoor zij zich optimaal kunnen focussen op hun sportieve én maatschappelijke carrière.

Nederland heeft de ambitie om structureel tot de beste tien landen van de internationale sportwereld te horen. Om de nationale topsportinfrastructuur op world class niveau te krijgen en te houden, heeft NOC*NSF landelijk vijf topsportcentra een CTO-accreditatie verleend.

Topsport Amsterdam faciliteert één van deze topsportcentra. Topsporters en talenten worden in de stad Amsterdam een unieke mogelijkheid geboden waarin fulltime trainen, studeren en wonen worden gecombineerd met minimale reisafstanden. Trainingsaccommodaties, onderwijsfaciliteiten, huisvesting, topsportleefstijl coaching en medische begeleiding zijn op fietsafstand van elkaar gerealiseerd.

De volgende bonden zijn met een of meerdere CTO programma's in Amsterdam vertegenwoordigd:

 • 3x3 Basketball (M) Nationaal team - NBB
 • Basketball (M/V) Talenten - NBB
 • Boccia Paralympisch nationaal team - Gehandicaptensport Nederland
 • Honkbal Talenten - KNBSB
 • Roeien (M/V) Nationaal team en Talenten - KNRB
 • Softbal Nationaal team en Talenten - KNBSB
 • Zwemmen (M/V) Nationaal team en Talenten - KNZB

Begeleiding
Binnen de  programma's staan de sporter en zijn / haar ontwikkeling centraal. Voor een verantwoorde ontwikkeling is een professionele begeleidingsstaf noodzakelijk. Topsport Amsterdam is verantwoordelijk voor de invulling van een groot deel van dit begeleidingsteam, daarnaast speelt de betreffende sportbond een belangrijke rol. Zo verzorgt en/of financiert Topsport Amsterdam onder andere de onderwijscoördinator en de duale carrièrebegeleiders (DC-begeleider), maar ook de fysieke trainer, de fysiotherapeut, de sportarts en de voedingsdeskundige.

De  onderwijscoördinator kan de sporters informeren en adviseren over de topsportvriendelijkheid van de verschillende opleidingen en helpt bij het oplossen van problemen met school of studie. De DC-begeleiders zijn de verbindingsofficieren het programma, de bond en Topsport Amsterdam. De bond zorgt voor de invulling van de technische begeleiding en heeft de verantwoordelijkheid voor en de regie over het sporttechnische programma.

De organisatie van het topsportcentrum van Topsport Amsterdam ziet er als volgt uit:

Charles Urbanus (Algemeen manager)
Tom van 't Hoff (Operationeel & Financieel manager)
Martijn Mol (Coördinator Topsportfaciliteiten)
Mara Goedegebuure (Topsport leefstijlcoach)
Nienke Groen (Topsportleefstijlcoach)
Duale Carrière (begeleider Hoger Onderwijs)
Tessel van Dongen (Topsportleefstijlcoach)
Duale Carrière (begeleider Voortgezet Onderwijs en MBO)

Trainingsaccommodaties
De sportaccommodaties waar de CTO-programma's trainen, zijn gevestigd op twee locaties, Sporthallen Zuid en Sportcentrum Ookmeer. De accommodaties voldoen aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen van de sportbonden.

De sportaccommodaties zijn belangrijke partners voor Topsport Amsterdam. Immers de basis van de CTO-programma 's wordt bepaald door de kwaliteit en de beschikbaarheid van goede accommodaties. Topspoprt Amsterdam werkt bij het upgraden en het beschikbaar maken van de trainingsaccommodaties intensief samen met de gemeente Amsterdam.

Onderwijs
Naast een sportieve carrière, willen de sporters vaak ook een opleiding volgen. Om het onderwijsprogramma zo goed mogelijk aan te laten sluiten op het trainingsprogramma heeft Topsport Amsterdam afspraken gemaakt met een groot aantal onderwijsinstellingen. Deze onderwijsinstellingen beschikken over een topsportregeling. Dat wil zeggen dat ze extra flexibiliteit voor CTO-sporters in het onderwijsprogramma kunnen aanbieden.

De volgende onderwijsinstellingen hebben een overeenkomst met Topsport Amsterdam:

 • Calandlyceum (LOOT-school: VMBO-T, HAVO, VWO)
 • ROC van Amsterdam (MBO)
 • Hogeschool van Amsterdam (HBO)
 • Universiteit van Amsterdam (WO)
 • Vrije Universiteit Amsterdam (WO)

Huisvesting
In Amsterdam is een enorme vraag naar studentenhuisvesting. Toch slaagt Topsport Amsterdam er in een woning of kamer te vinden voor CTO-sporters. Topsport Amsterdam werkt hierbij samen met een aantal woningbouwcorporaties. Bij de zoektocht naar een geschikte woonruimte wordt rekening gehouden met de reisafstanden naar trainingsaccommodaties en onderwijslocaties.

Maaltijdvoorziening
Een aantal vaste avonden per week verzorgt Topsport Amsterdam voor de sporters een maaltijdvoorziening. Op of in de buurt van de sportaccommodaties kunnen de sporters deze avonden terecht voor een gezonde, topsportverantwoorde maaltijd. Op deze manier ontlast Topsport Amsterdam, de CTO-sporters een aantal dagen in de week van het boodschappen doen, koken en opruimen van het avondeten. Tevens zijn de sporters verzekerd van een goede maaltijd.

Partners van Topsport Amsterdam bereiden de maaltijden en de voedingsdeskundigen houden controle op de samenstelling van de maaltijden.

Workshops
Topsport Amsterdam is zich bewust van de grote stap die jonge talenten maken. Ze verlaten het ouderlijk huis om zich te ontwikkelen in een sport en verhuizen naar Amsterdam. Vervolgens dienen ze een planning te maken waarin topsport en onderwijs nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd en dienen ze zich goed te verzorgen. Om de sporters hierin te begeleiden organiseert Topsport Amsterdam verscheidene workshops, met als thema's voeding, topsport-lifestyle en timemanagement.

Voor meer informatie over kunt u terecht op topsport.amsterdam