!
9.jpg

9. Doelpoging (act of shooting)

Competities

Voorbeeld filmpjes

9. Doelpoging (act of shooting)

Een doelende speler is een speler die, naar het oordeel van de scheidsrechter, een poging onderneemt te scoren door de bal te schieten, te dunken of te tikken.

De doelpoging begint bij het inzetten van een beweging, dit naar oordeel van de scheidsrechter, die met de bal direct door moet gaan naar de basket (zgn. doorgaande beweging). Deze beweging start al op het moment dat de bal tot rust komt in de hand(en) van de schutter.

Het tweetellenritme behoort officieel niet tot een doelpoging, het gaat om de hele beweging (act of shooting). In de meeste gevallen wordt de doelpoging echter met een tweetellenritme ingezet, denk aan een lay-up of een dunkactie.

De doelpoging duurt bij een stilstaande speler tot het moment dat de bal de handen heeft verlaten. Of bij een speler die in de lucht is tot het moment dat de speler weer met beide benen op de grond staat.

Als tijdens een doelpoging het fluitsignaal van de scheidsrechter klinkt, voordat de bal door de ring gaat, dan telt het punt toch als de bal daarna door de basket gaat.

doelpoging.jpg