!
2223 WBL TopKip Lions

Historie

Competities

Women's Basketball League

Historie

Ook in 2022/2023 bestond de league uit negen teams: Den Helder Suns, Jolly Jumpers (Tubbergen), Lekdetec.nl (Bemmel), Topkip Lions (Landsmeer), Martini Sparks (Haren), Sportiff Grasshoppers (Katwijk), Startportaal Binnenland (Barendrecht), BC Triple Threat (Haarlem) en nieuwkomer Basketbal Academie Limburg, die de plek van de BC Utrecht Cangeroes innam. Sportiff Grasshoppers bleek uiteindelijk het sterkst. In de finale versloeg de ploeg Den Helder Suns overtuigend met 3-0. Katwijk nam daarmee revanche op de eerdere jaargang, toen Den Helder juist won. Toch konden ook de Suns een prijs aan hun kast toevoegen: zij wonnen de Carla de Liefde (beker) trofee.

In het seizoen 2021/2022 werd de WBL gevormd door negen teams: BC Utrecht Cangeroes, Den Helder Suns, Jolly Jumpers (Tubbergen), Lekdetec.nl (Bemmel), Landslake Lions (Landsmeer), Martini Sparks (Haren), Sportiff Grasshoppers (Katwijk), Startportaal Binnenland (Barendrecht) en BC Triple Threat (Haarlem). Voor het tweede seizoen op rij ging het kampioenschap van Nederland naar de Den Helder Suns. De Noord-Hollandse ploeg was in de best-of-five serie met 3-1 te sterk voor Sportiff Grasshoppers. Het is de zestiende landstitel voor de vrouwen van Den Helder.

Het coronaseizoen van 2020/2021 had maar liefst negen teams die uitkwamen in de WBL. BC Utrecht Cangeroes, Dozy, BV Den Helder, Jolly Jumpers (Tubbergen), Lekdetec.nl (Bemmel), Loon Lions (Landsmeer), Keijser Capital Martini Sparks (Haren), Sportiff Company Grasshoppers (Katwijk), 4Consult/Binnenland (Barendrecht) en BC Triple Threat (Haarlem) waren de ploegen die uitkwamen op het hoogste niveau. De play-offs werden bereikt door de nummers 1 t/m 8, waar alleen de Keijser Capital Martini Sparks niet bij hoorden. De finale werd uiteindelijk met 2-0 gewonnen in een best-of-three serie door Dozy BV Den Helder ten koste van Binnenland.

In het seizoen 2019/2020 werd de WBL gevormd door Dozy BV Den Helder, Jolly Jumpers (Tubbergen), Lekdetec.nl (Bemmel), Loon Lions (Landsmeer), Keijser Capital Martini Sparks (Haren), Sportiff Company Grasshoppers (Katwijk), 4Consult/Binnenland (Barendrecht) en BC Utrecht Cangeroes. Als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronacrisis werd de competitie in maart stil gelegd, daarna niet meer hervat en is er dus geen kampioen gekroond.

In het seizoen 2018/2019 heette de WBL nog de Vrouwen Basketball League en bestond toen uit Dozy BV Den Helder, Jolly Jumpers, Lekdetec.nl, Loon Lions, Keijser Capital Martini Sparks, Solar-systemen Grasshoppers en 4Consult/Binnenland. De titel ging voor de tweede keer op rij naar Grasshoppers, dat in de finale met 3-1 won van Loon Lions en ook de Final Four won. De Lions konden zich troosten met het winnen van de Carla de Liefde Trofee, de nationale beker van de vrouwen. De Supercup was voor 4Consult/Binnenland.

De eredivisie werd in het seizoen 2017/18 gevormd door acht clubs: Lekdetec.nl, Dozy BV Den Helder, Solar-sytemen Grasshoppers, Renes/Binnenland, Amazone Basketball Utrecht, Loon Lions, CTO Amsterdam Vrouwenbasketball en KEUS/Royal Eagles. De titel ging voor de eerste maal in de historie naar de Katwijkse cub Solar-systemen Grasshoppers, dat ook de Supercup en de Carla de Liefde Trofee veroverde.

In het seizoen 2016/17 bestond de eredivisie uit de volgende acht clubs: Lekdetec.nl, Dozy BV Den Helder, Solar sytemen-Grasshoppers, Binnenland, Amazone, Loon Lions, FSG Royal Eagles en F. Breeman Rotterdam Basketball. De titel ging voor de tweede keer naar Lekdetec.nl uit Bemmel.

In het seizoen 2015/2016 werd de eredivisie gevormd door zeven clubs: Loon Lions, Lekdetec.nl, Amazone Utrecht Basketball, Lintex-Binnenland/Rotterdam, Solar systemen-Grasshoppers, CTO Amsterdam Vrouwenbasketball en Dozy BV Den Helder. Loon Lions werd kampioen van de Nederland

In het seizoen 2014/15 ging de titel naar Lekdetec.nl, dat voor de eerste keer in de clubhistorie kampioen van Nederland werd. De club uit Bemmel boog een 3-0 achterstand in de finale om in een 4-3 zege.