!
Logo-75-jaar-NBB-Oranje-blauw-.png

Sportiff Grasshoppers - Katwijk - Anja Kuijt-Aandewiel

Historie

Local Living Legends

Sportiff Grasshoppers - Katwijk - Anja Kuijt-Aandewiel

Foto Living Legend Anja Kuijt-Aandewiel met jongste dochter.jpg

Naam Vereniging: Sportiff Grasshoppers

Naam 'Living Legend': Anja Kuijt-Aandewiel

Aantal jaar dat de 'Living Legend' lid / betrokken is bij de vereniging: 47

Rol(len) die deze 'Living Legend' binnen de vereniging gespeeld heeft: Speelster, trainster/coach, lid technische commissie.

Waarom is deze persoon binnen uw vereniging een Living Legend? Op 11-jarige leeftijd werd Anja Aandewiel lid van Basketballvereniging Grasshoppers. En dat was zo’n 3,5 jaar na oprichting van deze Katwijkse club. Hier is ze na haar actieve basketbal carrière aan verbonden gebleven. Ze doorliep alle jeugdselecties om met Dames 1 na achtereenvolgende kampioenschappen de promotie mee te maken naar de Eredivisie in het seizoen 1986/1987. Werd verkozen tot Rookie of the Year.

Het interlanddebuut van Anja was op 26 maart 1989 in een uitwedstrijd tegen België. Ze kwam tot 8 interlands (13 selecties) onder bondscoach Meindert van Veen. Ze maakte het EK van 1989 in Bulgarije mee. Haar interland tegen China was misschien wel de meest memorabele. Bij China stond namelijk Yao Defen in het veld, met een lengte van 2 meter 33!

Anja heeft ook nog vier wedstrijden in de Europa Cup gespeeld. Het gaat om 4 wedstrijden in de Liliana Ronchetti Beker. Nu klinkt 4 Europa Cup wedstrijden voor Nederlandse clubteams misschien niet als veel, maar daarbij moet worden aangetekend dat Nederlandse vrouwenteams überhaupt weinig Europa Cupwedstrijden hebben gespeeld. Anja staat met 4 duels op gelijke hoogte met de zusjes Maas, Sandra van Embricqs en Esther Wender, om er maar een paar te noemen...

‘Kapotte’ knieën maakte een eind aan haar actieve carrière maar is nooit ver van het basketbalveld te vinden geweest en nog altijd. Trainer/coach van heel veel (jeugd)teams. Waaronder die van 4 dochters, allemaal gezegend met goede basketbalgenen van moeder (en vader Floor). Via Grasshoppers ook alle 4 tot het Nationale team geschopt. Sinds 20 april 2001 maakt ze onafgebroken deel uit van de Technische commissie van Grasshoppers. Door de jaren heen was/is ze actief met:

  • Pleintjesbasketbal;
  • Basketbal in de gymles (sportklassen voortgezet onderwijs);
  • Naschoolse sportactiviteiten;
  • Basketbalclinics op de basisscholen van Katwijk;
  • Koningsspelen;
  • En laatst nog in de organisatie van een basketbalsportdag voor 180 schoolkinderen.

Anja zorgt er voor of heeft een rol en alles loopt op rolletjes. Het leverde in 2009 de titel ‘Vrijwilliger van de gemeente Katwijk’ op. Na een knieoperatie nam ze op krukken de onderscheiding van burgemeester Jos Wienen in ontvangst. Op 2 juni 2018 werd ze door Grasshoppers benoemd als lid van verdienste. Op 26 april 2019 ontving ze de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Met Anja heeft Grasshoppers een absolute topper in huis en ze is nog altijd een steunpilaar binnen de vereniging: een echte Living Legend!

En ondanks dat niet te beroerd om de troep na het kampioensfeestje van Den Helder Suns in sporthal Cleijn Duin op te ruimen [zie foto] 😊

Dankwoord vanuit de vereniging aan de 'Living Legend': Anja, bedankt voor alle jaren dat jij je energie aan Grasshoppers hebt gegeven! Je hebt in het verleden aan de basis gestaan om dames 1 naar de Eredivisie te brengen. Al die jaren ben je in diverse functies betrokken gebleven bij de club en wij willen je hiervoor hartelijk danken. Altijd aanwezig en nooit te beroerd om taken uit te voeren.